Details, details, details!

Let’s examine some of the details Martha has captured during the course of the past 24 months as we’ve experienced the Byrne residence at different times of the year, different points during the day and under different lighting conditions.

The transition from concrete masonry unit, (CMU), wall to copper-clad wall that borders dining area, (below). Notice the simplicity of the seams where different materials meet – CMU to copper, copper to glass, glass to glass and glass to CMU. It really does make it possible to appreciate the craftsmanship!


Wonderful shadows cast on the steel base supporting the table on the west patio as the sun is setting. Three partially-formed steel cylinders, joined together with a clever steel coupling in the center, supporting a custom cast acrylic table top, (below).


Again, simple transitions from material to material and from inside to outside. This is the view through the window in the master bathroom out to the copper-clad frame wall on the east side of the dining room, (below).


View looking straight up from lower-level patio toward sandblasted oriented strand board, (OSB), sheathing on underside of the roof canopy and the galvanized corrugated metal panels used on the roof, (below). The wide drip ledge is an absolute necessity!


Silhouettes against the removable window treatments used in the steel window frame supporting the west wall of green “solex” glass in the family room, (below). This innovative, three frame steel structure enables true ‘floor to ceiling’ views of the west patio and out into the natural desert terrain beyond, including distant views of Carefree, Scottsdale and Phoenix.


A wonderful example, (below), of the visual interest created by combining different materials, each ideally-suited to how it’s been applied. In this case, galvanized corrugated steel panels on the top of the roof canopy, sandblasted OSB on the underside, copper cladding on the fascia and wood-framed walls, butt-joint panels of green “solex” glass and oxidized steel to support the glass projection that accommodates the kitchen table. You also catch a glimpse of the stainless steel tubing incorporated into the custom-fabricated adjustable table base.


A close up view of the Gallery wall, (above), with one of the carefully-placed openings, (or “voids”), in the CMU wall. This shot also illustrates the clever approach employed by the masons to emphasize the “stratum” represented by the wall when they recessed the horizontal mortar joint between every course, and filled the vertical joints such that they are flush with the face of the adjacent blocks. I remember being struck by this remarkable detail when Bill pointed it out while we were walking through the home during our first visit.

Another shot of that same Gallery wall, (below), taken from the Foyer looking up through the skylight that starts at the entry and runs the length of the Gallery. This really highlights the skill of the masons; the 3/4″ offset per course and the emphasis on the horizontal joints vs. the vertical joints.


Carol’s expertise with color and texture led to perfect choices for the interior walls requiring paint. In fact in this photograph, (below), you can see the inspiration for the lovely shade of green used on the east wall of the Kitchen and Dining Room. If you gaze out into the desert, you spot a magnificent saguaro off in the distance, the very source of the particular shade Carol selected.


In this photograph, (below), a glass vase ringed with a lead ribbon that’s been carefully manipulated to resemble a “bow” is sitting on an Saarinen Dining Table in the lower level Family Room. Looking past the vase, you see the tightly-framed view of a mature Palo Verde located on the southern slope trailing away from the house. The accentuation of the horizontal relative to the vertical dimensions of this “slit” in the house just a couple of feet above grade is a classic Bruder touch. You’re inclined to sit, relax and truly appreciate the intimate desert view found just beyond the walls of the home.


The east deck, (above), located just off the Master Bedroom, is an ideal location to spot wildlife, particularly in the early morning. The long shadows appear just after sunrise and stretch westward toward the house. The redwood deck is developing a wonderful patina – as the wood continues to darken and take on various shades of silver and gray, it provides a rather appealing contrast both in terms of color – and texture – to the oxidized steel screens and railing forming the perimeter of the deck.


The interplay of light and shadow, seen from outside, (below,top), looking up toward the Dining Room windows, and then standing in the Dining Room, looking down at the stainless steel table base, (below, bottom), with a playful piece of ceramic sculpture sitting on the glass table top.


A close-up of one of the oxidized steel poles against the blue-blackened copper cladding that wraps around the east side of the house, including the garage, (below). This photograph was taken while standing about six inches away from the front of the garage looking to the right, (north), toward the corner.


Reflections of clouds, the sky and the roof overhead captured on the surface of the Dining Room table, (below). A corner of the stainless steel table base can be seen in the lower left-hand side of the image, and one of the legs of a kitchen chair is faintly visible in the upper right-hand corner beneath the glass table top. I really enjoy the subtle patterns in the surface of the concrete floors – they are almost cloud-like in their appearance, adding to the dreamy feel of the photograph.


This photograph, (below), highlights the steel brackets supporting the roof canopy, the delicate steel trim bracketing the door leading to the patio, the surrounding green “solex” glass panels and the largest “void” found along the entire length of the Gallery wall. The reflected light in this image washes the OSB sheathing on the underside of the roof canopy, so the viewer can truly appreciate the suede-like texture created by sandblasting the surface of each OSB panel.


Copper-clad walls angle up and away from the viewer in the adjacent image, (below), framing branches of the mesquite tree at the entry off the auto court.


This photograph, (below), captures the view to the west including another “void” in the CMU wall above the barbecue, as well as the interplay of light and shadow at the very edge of the wall. The vivid greens of the Palo Verde tree and the vivid blues and whites in sky and clouds beyond add visual interest to the image.


Roof detail with distant clouds, looking southeast, (below).


This photograph, (below), enables the viewer to fully appreciate the “light box” perched above the Foyer anchoring the east end of the skylight. Acid-etched copper detailing frames the view above and below.


A spring afternoon image of another perfectly-placed “void” found in the auto court/entry, (below). The Mesquite tree creates a living canopy above the front door and the soft, even lighting invites the viewer to study the texture and color of the CMU wall offering a hint of the effect that sunlight has when it beams down directly onto the horizontal edge of each course of block.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.